Ana içeriğe atla

Çocuklar Yaz Tatilinde Neler Yapsın

Yaz tatilini sabırsızlıkla bekleyen çocuklarımızın yanında biz ebeveynler "çocuklar en kaliteli şekilde nasıl tatil yapsalar" derdine düştük tabi..
Bununla ilgili nette değişik alternatifler ararken bu habere rastladım sizlerle paylaşmak istedim 


TımeTürk'ten alıntıdır


1. Çocuklar evde aktif olmalı: Televizyon ve bilgisayarın başından kalkamayan, uyuşukluğa, atalete, tembelliğe mahkûm olan bir çocuk, yararlı faaliyetlerle ilgilenmeyecektir. Bu yüzden verimli tatil evde başlar. Okul zamanında ders ve sınavlar gerekçesiyle her şeyden muaf tutulan çocuklara, tatilde bazı sorumluluklar verilerek atalete düşmeleri engellenmeli. Tabii verilen iş ve sorumluluklar çocuğun yaş ve cinsiyetine uygun olmalı. Bu sayede el becerileri gelişir, girişimci olur, sorumluluk üstlenir.

2. Komşu ziyaretleri: Modern hayatın şartları ve sunduğu imkânlar, komşuların bile ziyaretleşmelerini yok edip insanları yalnızlığa ve bireyselliğe mahkûm etti. Çocuklar bu yalnızlığı, sanal âlemle doldurmaya çalıştıkça hayal kırıklığı yaşıyor. Yaz tatili, ailelerin karşılıklı ziyaretleşmelerine vesile olabilir. Bu ziyaretleşmelerde çocuklar, birbiriyle daha sahici ilişkiler kurar, daimi dostluklar kazanır.

3. Akraba ziyaretleri: Bir çocuğun ruhen sağlıklı ve kendisini değerli hissetmesi için, anne-babasının sevgisine ihtiyacı olduğu kadar, dedesinin-ninesinin, amcasının-dayısının, halasının-teyzesinin sevgisine de ihtiyacı vardır. Yaz tatili, imkân ve şartları zorlayarak akraba ilişkilerini sağlamlaştırma adına fırsattır. Akrabaların karşılıksız sevgileriyle çocukların gönülleri mutmain olurken, anne-babasının doğduğu ve büyüdüğü yerleri görme, anılarını dinleme imkânı da bulurlar.

4. Yaşlı ve hasta ziyaretleri: Günümüz çocukları ve gençleri tekdüze, günübirlikçi, mutlak haz endeksli bir hayata mahkûm olduğu için, hayatla sağlam bağ kuramıyor ve ayakları yere basmıyor. Yaşlı ve hasta ziyaretleri, bu sorunun çözümünde tesirlidir. Bu ziyaretler hayatı çocukluk, gençlik, yetişkinlik, yaşlılık ve ne zaman geleceği belli olmayan hastalıklarla bir bütün olarak değerlendirmeye vesiledir. Çocuklar, sağlığın kıymetini idrak etmenin yanında, sevindirme, gönül alma, mutlu etme, hayır dua alma, başkası için bir şeyler yapmanın huzurunu yaşarlar.

5. Sosyal aktiviteler: Konser, festival, fuar gibi sosyal aktiviteler çocukların sosyalleşmesinde etkilidir. Fakat düğünler, mevlitler, cenazeler vb. genelde birbirini tanıyan insanların katıldığı merasimler sosyalleşmenin yanında kültürel değerlerin aktarılmasını da sağlar. Anne babalar, bu tür davetlere çocuklarıyla beraber katılmaya özen göstermelidir.

6. Tarihî, manevî ve kültürel geziler: Çocukların sahiplenmesi gereken değerleri ve idealleri olması için yaşadığı çevrenin millî ve manevî değerlerini, tarihini, kültürünü öğrenmesi gerekir. Bu tür geziler çocukların geçmiş milletler ve atalarıyla akli-kalbi bağ kurmasına yardımcı olacak, sanal âlemin çok önemliymiş gibi tanıttığı popüler kişilere ait bilgiler anlamını yitirecektir.

7. Yaz kur'an kursu: Çocuklar cami ve Kur'an'la ilk kez burada tanışırlar. Hayatlarını şekillendirecek bilgi ve alışkanlıkları genelde burada öğrenirler. Gönüllülüğe esas ve not kaygısı olmadığı için öğrenciler rahattır. Burada ailelere düşen, ne öğreneceğinden önce niçin öğrenmesi gerektiğini anlatmalarıdır. Bu sayede severek öğrenme gerçekleşir.

8. Kitapçılar ve kütüphaneleri ziyaret etmek: Uzun yaz tatili çeşitli ve muhtevası geniş kitaplar okumaya, şiir, mani, ilahi, şarkı, marş ezberlemeye vesile olur. Fakat ders kitaplarının sıkıcılığı ve öğretmen-ailenin ders çalış baskısı sebebiyle, çocuklarda okumaya karşı isteksizlik meydana gelmiş olabilir. Ailecek kitapçılar ziyaret edilirse çocuk elbette kitapları merak edecektir, kendi isteğiyle kitap alıp okumaya başlayacaktır.

9. Spor ve kültürel faaliyetler: Belediye ve özel kurumların açtığı futbol, basketbol, yüzme, satranç, musiki kursları yaz tatilinde çocukların istifadesine sunulur. İmkân ve şartlar uygunsa çocuğun yetenek ve ilgisine en uygun bir kurs tercih edilebilir.

10. Günlük tutmak: Tatilde hayat rutin akmadığı için her an farklı güzellikler, aşkın his ve duygular, ibretlik hadiseler yaşanabilir. Bunları tatil günlüğümüze yazarsak, anlık duygu ve düşüncelerden bütün hayatımıza yansıyacak tecrübeler kazanmış oluruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğum Sürekli Yemek Yiyor.

Bazı çocuklar her zaman aç görünür ve siz midesinde bir delik olup olmadığından kuşkulanmaya başlayabilirsiniz. Daha akşam yemeğini bitirir bitirmez bisküvi kutusunu aramaya başlar ve yiyecek bir şeylere ihtiyacı olduğunu söyler. Bu sahne size de tanıdık geliyor mu? Düzenli açlık hissi çok seyrek olarak doymak bilmez bir açlıkla kendini gösteren ve Prader Willi sendromu olarak bilinen az rastlanan bir genetik bozukluğa bağlı olabilir. Ancak çocukların geri kalan çoğunluğu için, yeme alışkanlıklarına daha yakından bakmak, durumu ortaya çok daha kolay çıkarabilir. "Ben acıktım" dediklerinde bu gerçekte "biraz şekerleme istiyorum" veya "bir bisküvi istiyorum" anlamına geliyor olabilir. Ancak ona sadece muz veya diğer sağlıklı atıştırmalıklar sunarsanız aniden gerçekte zannettikleri kadar aç olmadıklarına karar verebilirler. Gizli yemek yemelerin sebebi Eğer ona beslenme hakkında gerekli bilgileri öğretiyorsanız çocuğunuz farklı gıdaların vücudu ...

Nasıl Hatırlanmak İstersiniz?

"Sen de dedem gibi ölecek misin, anneanne?" sözleri hasta odasında  yoğun sessizlik yaşanmasına neden olmuştu. Geçirdiği ameliyatlardan sonra pek toparlayamamış yaşlı bayan hastamızı ilkokula yeni başlamış torunu ve kızı ziyarete gelmişti. Küçük çocukları hasta ziyaretine kabul etmememiz  başlangıçta sorun yaratmış, kısa süreli ziyaret için izin koparmışlardı. Hasta odasında ana kız konuşup dertleşirken torun araya girip sormuştu o can sıkıcı soruyu. Kafamı eğip elimdeki dosya ile ilgileniyormuş gibi  yaptım. Hastamız torununu yatağın kenarına oturttu. Ellerini tutarak  "Şimdi değil, iyileşip eve döneceğim, merak etme. Hemen ölmeyeceğim.  Ama er veya geç hepimiz öleceğiz" dedi.  Torun  yanıttan pek tatmin olmuş gibi değildi.         - Ama bu haksızlık, anneanne. Ölünce onları bir daha göremiyoruz.  Dedemi çok özledim ben.         -Merak etme, insanlar ölünce görünme...

Kırılan Küpe Nasıl Değerlendirilir?

Çok sevdiğim nazar boncuklu küpemin kancası kırıldı, atmaya kıyamadığım için kancanın kalan kısmını penseyle yuvarlayıp kolye ucu yaptım  Sonrasında simli iplerden yapılmış zincirime taktım. Diğer küpemi nasıl değerlendireceğime henüz karar vermedim, değerlendirilmek için bir kenarda bekliyor.