Ana içeriğe atla

Çocuklara Ödev Yapma Alışkanlığı Kazandırmak


Ders Çalışma ve Ev Ödevi Yapma Alışkanlığı Kazandırma



Ev ödevleri öğrenciler için öğrenme, anne-babalar içinse çocuklarının eğitimiyle ilgilenmek için bir fırsattır.  Ev ödevleri çocukların öğrendiklerini gözden geçirmelerini ve uygulamalarını, bir sonraki ders için hazır olmalarını, kaynakları kullanmayı, araştırma yapmayı öğrenmelerini ve konuları daha uzun zamanlarda incelemelerini sağlar. Bunlarla birlikte, çocukların düzenli çalışma alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olur, bağımsız çalışmayı ve sorumluluk almayı öğretir.
Öğrenme motivasyonu düşük çocuklar planlı çalışma ve ev ödevlerini tamamlama konusunda da sıkıntı yaşayabilirler.   Çocuğunuz, ders çalışma alışkanlıklarını geliştirme ve ev ödevlerinin sorumluluğunu almak konusunda sizin desteğinize ihtiyaç duyacaktır.
  • Çocuklarınızın ev ödevlerinin sorumluluğunu almaları için öncelikle bu konuyu onlarla konuşmalısınız. Dersleriyle ilgili koyduğu hedeflere ulaşması için ev ödevlerinin önemli olduğunu, ev ödevlerinin öğrenmesine nasıl katkı sağlayacağını analamasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Çocuklarınıza ev ödevlerine önem verdiğinizi ve ihtiyaçları olduğu zaman onlara destek olmaya hazır olduğunuzu göstermelisiniz. Ödevleriyle ilgili çocuklarınıza nasıl destek olabileceğiniz konusunda onların fikrini alın. Çocuğunuzun ev ödevlerini zamanında yapabilmesi ve planlı çalışma alışkanlığını geliştirebilmesi için ajanda ve takvim kullanarak sistem geliştirmesi konusunda ona yardımcı olabilirsiniz.
  • Çocuklarınızın bu sorumluluğu kazanmalarını sağlarken uygun ortamı hazırlamak çok önemlidir. Ödevlerini yapmak için ona en uygun olan saatleri ve ödevlerini nerede yapacağını beraber planlayın. Evde, günün belli saatlerini TV ve radyonun açık olmadığı, herkesin bir çeşit öğrenme işiyle meşgul olduğu  sessiz çalışma saatleri için ayırarak bir rutin oluşturabilirsiniz.
  • Çocuklarınızın en iyi nasıl öğrendiğini düşünün. Çocukların farklı tarzlarda öğrenebileceğini ve ders çalışabileceğini hesaba katın. Çalışma ortamlarının çocuğunuzun öğrenme tarzına uygun olarak düzenlenmesi onun tek başına çalışmasını kolaylaştıracaktır.


  • Çocuklarınıza zaman yönetimini kazanması için yardımcı olmanız ödevlerini zamanında bitirmesini sağlar.  Çocuğunuza ev ödevlerini tamamlaması için veya sınava çalışması için gerekli olan süreyi belirlemesi için yardımcı olun. Mesela, çocuğunuz 2 hafta içinde bir proje yapacaksa onunla projenin bütün aşamalarını ve her adım için gerekli olan zamanı tartışın. Belirli bir zaman belirlemek çocuğunuzun bir projeyi kendi başına bitirmesine yardımcı olur.
  • Çocuğunuzla ödevleri hakkında  konuşun, çocuklarınızın ödev konusunda düşünmelerini ve onu çalışılabilir parçalara bölmelerini sağlayın. Bir projeyi parçalar halinde düşünürlerse onlar için daha başa çıkılabilir hale gelir.
  • Ev ödevlerini planlarken de küçük ve gerçekçi hedefler koyun. Ödevlerini yapmakta zorlanan çocuğunuzun saatlerce masa başından kalkmadan ders yapmasını beklemeyin.  Ödevlerini hiç yapmıyorsa öğretmenleriyle işbirliğine girerek ortak hedefler belirleyebilirsiniz.
  • Çocuklarınıza ev ödevlerinde yardımcı olurken bu yardımın sadece onun iç disiplin kazanması, ev ödevlerini kendi başına yapabilmesi ve verimli ders çalışma becerileri kazanmasına yönelik olması gerektiğini unutmayın. Ödevlerini tamamlaması için sizin yardımınıza ihtiyaç duysa bile ödevlerin onun daha iyi öğrenmesi için gerekli olduğunu ve kendisinin yapmasının gerektiğini hatırlatın.

  • Çocuklarımızda öğrenme isteğini artırmanın ve düzenli çalışma alışkanlıkları kazanmalarının bir sonucu okul başarısının, notlarının yükselmesi olsa da sınavlardan aldıkları notların çocuklarınızın hayatta başarılı olması için tek belirleyici olmadığını unutmayın. Bu nedenle, çocuklarımızın sadece yüksek notlar almaları için değil,içdisiplin geliştirmeleri, özgüveni yüksek, öğrenmeye açık ve istekli bireyler olarak yetişmeleri  için çaba göstermeliyiz.



Yazar Ümmühasn YAPAR (Derleme)

Kaynaklar:
Psk. Dr. Nevin Dölek; Motivasyon Semineri Notları
J. Nelsen, L. Lott, S. Glenn; Çocuk Eğitiminde A’dan Z’ye Pozitif Disiplin; Hayat Yayıncılık.
N. Paulu; Helping Your Child With Homework For Parents of Elementary ve Junior High School-Aged Children.

Bu linkteki blogdan alıntıdır
Resimler kaynak 1 2 3 4

Yorumlar

  1. Güzel bir paylaşım sağolun.Bizde seneye ödevlere başlıycaz bakalım

    YanıtlaSil
  2. Biz bu sene başladık inanılmaz hassas bir durum, çocuğun tüm okul hayatını etkileyebilir. Biz ne zaman ödev yapıp büyüdük :)) hayret :)

    YanıtlaSil
  3. ben bıtırelııı cokkk uzun yıllar oldu kızlar:)) ıkı unıverste bır de özel egıtımı bıtırdım şükürler olsun..darısı basınıza:)))

    YanıtlaSil
  4. amin inşaallah :) o günleri görecek miyiz hayırlısıyla

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğum Sürekli Yemek Yiyor.

Bazı çocuklar her zaman aç görünür ve siz midesinde bir delik olup olmadığından kuşkulanmaya başlayabilirsiniz. Daha akşam yemeğini bitirir bitirmez bisküvi kutusunu aramaya başlar ve yiyecek bir şeylere ihtiyacı olduğunu söyler. Bu sahne size de tanıdık geliyor mu? Düzenli açlık hissi çok seyrek olarak doymak bilmez bir açlıkla kendini gösteren ve Prader Willi sendromu olarak bilinen az rastlanan bir genetik bozukluğa bağlı olabilir. Ancak çocukların geri kalan çoğunluğu için, yeme alışkanlıklarına daha yakından bakmak, durumu ortaya çok daha kolay çıkarabilir. "Ben acıktım" dediklerinde bu gerçekte "biraz şekerleme istiyorum" veya "bir bisküvi istiyorum" anlamına geliyor olabilir. Ancak ona sadece muz veya diğer sağlıklı atıştırmalıklar sunarsanız aniden gerçekte zannettikleri kadar aç olmadıklarına karar verebilirler. Gizli yemek yemelerin sebebi Eğer ona beslenme hakkında gerekli bilgileri öğretiyorsanız çocuğunuz farklı gıdaların vücudu

Kırılan Küpe Nasıl Değerlendirilir?

Çok sevdiğim nazar boncuklu küpemin kancası kırıldı, atmaya kıyamadığım için kancanın kalan kısmını penseyle yuvarlayıp kolye ucu yaptım  Sonrasında simli iplerden yapılmış zincirime taktım. Diğer küpemi nasıl değerlendireceğime henüz karar vermedim, değerlendirilmek için bir kenarda bekliyor.

El Yapımı Hayalet :)

Çocuklarla beraber hayal gücümüzü arttıracak çalışmalar yapmak eminim hepimizin hoşuna gidiyordur. Bu sefer öyle enteresan bir şey yapmışlar ki ben bile "pes" dedim, çok da hoşuma gitti ve paylaşmak istedim  El yapımı hayalet için malzemelerimiz  Büyük pet şişe Boş bir sprey şişesi Nişasta 1 m2 sargı bezi, 1 adet top 40cm'lik iki adet bakır tel Yapılışı  Boş pet şişe üzerine yerleştirdiğiniz top, hayaletimizin başının şeklini oluşturacak, bakır telleri şekildeki gibi bükerek yanlardan şişeye bağlıyoruz.   Bu iskelet üzerine şekildeki gibi sargı bezini yerleştiriyoruz. Ardından, sulandırılmış nişastayı bir sprey içine boşaltıp kariştırıyoruz. İnce bir tabaka halinde bu sargı bezi üzerine uyguluyuruz. Nişastalı gazlı bezi rüzgarsız ve kuru bir ortamda kurumaya birakıyoruz. 1 saat sonra hayaletimiz hazır Kaynak