Ana içeriğe atla

Mide Yanmasına Neler İyi Gelir?

Hamileliğimin yarısını geçtim ama mide yanmalarım başlardakine göre daha da fazlalaştı. Ben de her türlü çözüm önerisine açık hale geldim. Sizlerin de önerileriniz varsa çekinmeden lütfen paylaşın. Ben de internette bulduğum faydalı bilgileri hem kendim için hem de bu durumdan şikayeti olanlar için paylaşayım.


Gebelerde mide yanması hormonlar ve karın içinde büyüyen rahim nedeniyle, asit mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına bağlı tahriştir. Erken gebelikte daha çok aşerme ve bulantı-kusmaya bağlı oluşan bu yakınma, gebelik ilerledikçe kabızlık, hazımsızlık ve gaz gibi sorunlarla birlikte giderek artan şidette görülür.
Öneriler
· Sık ve küçük öğünler halinde yiyin
· Mide yanmanızı arttıran hareketler ve pozisyonlardan kaçının (ani öne eğilmeler, yemekten hemen sonra yatmak, uzanmak vb.)
· Özellikle yemekten hemen sonra uzanmak yerine arkanızı küçük bir minderle destekleyerek oturun
· Mide yanmanız,davranış ve diyet değişikliklerine rağmen düzelmez ve ya artarsa hekiminize danışarak antiasit alın.
· Yağlı ve baharatlı gıdalardan, kızartmalardan, fazla miktarda çay, kahve ve çikolatadan uzak durun.
· Yemekten sonra hafif yürüyüşler sorununuza iyi gelebilir.
Büyüklerimiz midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş. Özellikle yemeklerden önce meydana gelen mide yanmalarında, ekmek içinin değil ama ağıza bir şey atmanın doğru bir yöntem olduğunu belirten günümüz doktorları da, az fakat sık yemeyi tavsiye ediyor.
Mide ağrılarınıza ve mide yanmanıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle beslenerek de, hem yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz, hem de yemek sonralarının azaba dönüşmesini önleyebilirsiniz.
Bu dost yiyecekler hangileri mi? İşte size bazı ip uçları…

Lahana:

Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.

Karnabahar:

Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sıkıntıları giderebilir. Karnabaharda bulunan “gefarnato” maddesi ülser ilacının ham maddesi olarak kullanılıyor.
Patates:
Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Biraz su, havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.
Elma sirkesi: 
Salatalarda elma sirkesi kullanın.

Maden suyu:

Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.
Ispanak:
Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin.
Zeytinyağı:
Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor. SIZMA OLANINI TERCİH EDİN
Baklagil:
Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan “bioflavionid” maddesi, koruma faktörünü artırıyor.

Muz:

Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.
Kızarmış ekmek: 
Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.

Meyankökü:

Güçlü bir mide koruyucusu. Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor.
Mide yanmasının belirtileri
Bir ülser veya gastrite bağlı olmaksızın meydana gelen mide yanmasının belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
* Karnın üst kısmında veya göğsün alt kısmında bazen yemek yemekle veya antasitlerle geçen yanma hissi veya rahatsızlık
* Geğirme ve arkasından gelen yanma hissi
* Yemeklerden sonra aşırı gaz sıkıştırması
* Sebebi belli olmayan mide bulantıları
Bunlara dikkat edin
* Yemeğe daha fazla zaman ayırın. Ayaküstü değil, sofrada oturarak yiyin.
* Ağzınıza küçük lokmalar alın ve uzun uzun çiğneyin. Bu, midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur.
* Sofradan doymadan kalkın. Mide bir balon gibi olduğu için yemek yerken besinler buraya ulaştıkça sürekli genişler. Bu sebeple ölçülü miktarda yiyin.
* Akşam öğününden sonra kaçamaklar yapmayın. Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulur.
* Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın.
* Yemekten hemen sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin.
* Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da çok soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu sebeple yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin.
* Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir.
Bunlardan uzak durun
* Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve ağır yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin. Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein sebebiyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli.
* Kafeinli içecekler mide için çok zararlı. Kahve ve çay hassas mideyi yorabilir. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.
* Kola, gazlı içecek ve asitli meyve sularını çok dikkatli için. Domates veya portakal suyu da asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir. Bu sebeple sulandırarak ve balla tatlandırarak için.
* Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin.
* Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir.
* Sigara ve alkolden uzak durun. Bunlar midedeki yanma hissini artırır.
* Şeker YEMEYİN ama yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin

Yorumlar

  1. Benimkini ilk dönemlerde soğuk süt ve ekşi elma geçiriyordu, ama son dönemlere yaklaştığım şu zamanlarda artık yalnızca şurup iyi geliyor, iyi ki o var :)

    YanıtlaSil
  2. evet evet o şuruplar olmasa n'apardık bilmem, ben de soğuk sütle çareyi buldum, bardağım süt dolu, aklıma geldikçe yudum yudum içiyorum :) Yahya bebeği biz de merakla bekliyoruz hayırlısıyla kavuşursunuz inşallah

    YanıtlaSil
  3. bende midemden çekiyorum 5 ay bitti . rennie verdi doktor o rahatlatıyor beni :)
    elma yiyorum bir de

    YanıtlaSil
  4. direnirsem sütle geçiyor, direnemediğim durumlarda ben de renie duo içiyorum, neyseki bu yanmaların sonunda mis kokululara kavuşacağımızı bilmek rahatlatıyor :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğum Sürekli Yemek Yiyor.

Bazı çocuklar her zaman aç görünür ve siz midesinde bir delik olup olmadığından kuşkulanmaya başlayabilirsiniz. Daha akşam yemeğini bitirir bitirmez bisküvi kutusunu aramaya başlar ve yiyecek bir şeylere ihtiyacı olduğunu söyler. Bu sahne size de tanıdık geliyor mu? Düzenli açlık hissi çok seyrek olarak doymak bilmez bir açlıkla kendini gösteren ve Prader Willi sendromu olarak bilinen az rastlanan bir genetik bozukluğa bağlı olabilir. Ancak çocukların geri kalan çoğunluğu için, yeme alışkanlıklarına daha yakından bakmak, durumu ortaya çok daha kolay çıkarabilir. "Ben acıktım" dediklerinde bu gerçekte "biraz şekerleme istiyorum" veya "bir bisküvi istiyorum" anlamına geliyor olabilir. Ancak ona sadece muz veya diğer sağlıklı atıştırmalıklar sunarsanız aniden gerçekte zannettikleri kadar aç olmadıklarına karar verebilirler. Gizli yemek yemelerin sebebi Eğer ona beslenme hakkında gerekli bilgileri öğretiyorsanız çocuğunuz farklı gıdaların vücudu

Kırılan Küpe Nasıl Değerlendirilir?

Çok sevdiğim nazar boncuklu küpemin kancası kırıldı, atmaya kıyamadığım için kancanın kalan kısmını penseyle yuvarlayıp kolye ucu yaptım  Sonrasında simli iplerden yapılmış zincirime taktım. Diğer küpemi nasıl değerlendireceğime henüz karar vermedim, değerlendirilmek için bir kenarda bekliyor.

El Yapımı Hayalet :)

Çocuklarla beraber hayal gücümüzü arttıracak çalışmalar yapmak eminim hepimizin hoşuna gidiyordur. Bu sefer öyle enteresan bir şey yapmışlar ki ben bile "pes" dedim, çok da hoşuma gitti ve paylaşmak istedim  El yapımı hayalet için malzemelerimiz  Büyük pet şişe Boş bir sprey şişesi Nişasta 1 m2 sargı bezi, 1 adet top 40cm'lik iki adet bakır tel Yapılışı  Boş pet şişe üzerine yerleştirdiğiniz top, hayaletimizin başının şeklini oluşturacak, bakır telleri şekildeki gibi bükerek yanlardan şişeye bağlıyoruz.   Bu iskelet üzerine şekildeki gibi sargı bezini yerleştiriyoruz. Ardından, sulandırılmış nişastayı bir sprey içine boşaltıp kariştırıyoruz. İnce bir tabaka halinde bu sargı bezi üzerine uyguluyuruz. Nişastalı gazlı bezi rüzgarsız ve kuru bir ortamda kurumaya birakıyoruz. 1 saat sonra hayaletimiz hazır Kaynak